Arab Saudi lancar inisiatif hijau lindungi alam semula Jadi

KUALA LUMPUR, 31 Mac — Dua inisiatif hijau baharu Arab Saudi “Green Saudi” dan “Green Middle East” yang dilancarkan Putera Mahkota Mohammed bin Salman pada Ahad (28 Mac) bertujuan menetapkan hala tuju usaha melindungi alam semula jadi negara itu serta Semenanjung Arab.

Dalam satu kenyataan kepada Bernama, Kedutaan Arab Saudi di sini, hari ini berkata inisiatif itu bertujuan memberikan gambaran lebih jelas ke arah  menyumbang kepada pencapaian sasaran global untuk menangani perubahan iklim.

“Pengumuman ini bertujuan menggabungkan usaha negara di rantau itu menghasilkan rancangan terperinci untuk inisiatif yang dapat dicapai bagi meningkatkan kesihatan awam dan kualiti hidup rakyat serta penduduk di wilayah ini pada suku tahun ini,” kata kenyataan itu.

Inisiatif “Green Saudi” itu satu wawasan untuk meningkatkan kualiti hidup dan melindungi generasi akan datang.

Ia merangkumi usaha menanam pokok,  mengurangkan pelepasan karbon dan merancang projek  tenaga boleh baharu yang akan meningkatkan perkongsian tenaga bersih dalam negara kepada 50 peratus menjelang 2030.

Sementara inisiatif  “Green Middle East” pula bertujuan menyelaraskan usaha pembangunan wilayah dan antarabangsa, dilancarkan kerajaan sebagai panduan untuk wilayah tersebut menyumbang secara signifikan terhadap sasaran global untuk menangani perubahan iklim.

Sumber : BERNAMA

Leave a Reply