Bomba selamatkan pasangan suami isteri warga emas terperangkap dalam banjir kilat

JOHOR BAHRU, 18 April — Pasangan tua yang terperangkap oleh banjir kilat di Kampung Laut Batu 9 1/2 Skudai yang berdekatan pada waktu petang diselamatkan oleh bomba malam tadi.
Komander Operasi Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Skudai, Mohd Riduan Akhyar berkata, kerana hujan berterusan sejak tengah hari semalam, warga emas berusia 80 dan 70 tahun itu diselamatkan dari rumah-rumah yang ditenggelami air.
“Setelah menerima panggilan pada pukul 4.36 petang, BBP Skudai, dengan kekuatan 14 anggota segera melakukan operasi mencari dan menyelamat kedua-dua mangsa, dilengkapi dengan sebuah jentera Fire Rescue Tender (FRT) dan Unit Bantuan Perkhidmatan Kecemasan (EMRS) BBP Kempas.
Dia mengatakan dalam satu kenyataan hari ini: “Pasukan bomba mengambil tindakan untuk memindahkan kedua-dua mangsa menggunakan bot aluminium, dan kemudian memindahkannya ke Pusat Pemindahan Sementara (PPS) Balai Raya Kampung Melayu Batu 10,.”
Beliau berkata operasi menyelamat selama tiga jam itu berakhir pada pukul 7.54 malam.
Pada masa yang sama, di Nusajaya, pusat Taman Nusa, pada jam 2 petang semalam, tiga lelaki menghadapi detik cemas ketika Proton Exora dan kenderaan pacuan empat roda yang mereka naiki terperangkap dalam banjir kilat.
Komander Operasi Pegawai Bmba Kanan II BBP Iskandar Puteri Mohd Anuar Mohd Amdzah, mengatakan bahawa setelah menerima panggilan kecemasan pada jam 2.46 petang, seramai lapan anggota dan sebuah jentera FRT digerakkan ke lokasi kejadian.
Beliau berkata ketiga-tiga lelaki yang terperangkap berjaya dibawa keluar dari kereta. Operasi menyelamat berakhir pada jam 3:31 petang.

 

Sumber : BERNAMA

Leave a Reply