Bekas guru insaf ambil dadah

BESUT, 18 April —“Saya ingin berkongsi pengalaman saya. Saya seorang guru yang melakukan kesilapan. Sekiranya saya dapat mengembalikan masa, saya akan mengulangi plot cerita ini, walaupun saya mencuba untuk pertama kalinya tanpa terdedah kepada dadah.
“Penangkapan ini benar-benar membuat saya bahagia,”
Rahman yang berusia 50 tahun (Rahman (bukan nama sebenarnya) adalah seorang guru matematik yang terperangkap dengan dadah. Beliau mengatakan bahawa beliau telah mengambil dadah sejak berusia 25 tahun, dan beliau merasa puas ketika dia ditangkap oleh pihak berkuasa dan berterima kasih kepadanya sekarang di Pusat Pemulihan Penagihan Narkotik (Puspen) di sini kerana, menurutnya, beliau belum pernah terdedah kepada bahan terlarang selama lima bulan.
“Penangkapan ini benar-benar membuat saya bahagia,” dan beliau akan dibebaskan pada tahun 2022. Rahman ditangkap buat pertama kalinya di Puspen pada November tahun lalu. Tingkah lakunya benar-benar dikesali. Baru-baru ini, beliau menangis ketika bercakap dengan Bernama sehingga wawancara terpaksa dihentikan beberapa kali.
 
Beliau menjelaskan bahawa sebelum dikirim ke Puspen, beliau hanya diberi peringatan oleh Pentadbiran Anti Dadah Nasional (AADK), tetapi dia tidak mendaftar setiap bulan hingga akhirnya dia ditangkap. Di antara dadah kegilaannya sebelum ini adalah methamphetamine, erimin 5 dan pil kuda, yang semuanya bagaikan keperluan sehingga dia tidak merancang untuk membina rumah atau mengurus keluarga.
“Tingkah laku saya pada masa itu tidak menggambarkan seorang penagih. Cuma gaji akan habis dengan cepat kerana dadah telah menjadi keperluan. Saya menghabiskan ribuan ringgit setiap bulan. Sekiranya saya dapat intai kembali ke masa lalu, apa yang saya pilih inilah yang saya dapat,” kata beliau yang dipecat pada tahun 2019 ekoran tidak puas dipindahkan ke sekolah lain kerana dia gagal hadir ke sekolah dalam beberapa bulan
Rahman adalah anak sulung daripada lapan beradik, dia mengakui bahawa dia terlibat dalam dadah bukan kerana masalah keluarga atau kurang kasih sayang, tetapi dia sendiri memilih rakan yang salah.
“Saya bukan tidak berpuas hati dengan keluarga saya, tetapi saya adalah orang yang berusaha mencari kebahagiaan di luar, jadi saya memilih rakan yang salah, dan inilah yang saya dapat sekarang. Dadah mempengaruhi jiwa orang, mengabaikan tangisan ibu dan rayuan ahli keluarga, “katanya.
Beliau berkata lagi bahawa Puspen mempunyai pelbagai program pemulihan yang sangat berkesan.
“Kami mempunyai program untuk membuat kami sibuk, kami membuang ingatan tentang dadah. Terdapat juga perpustakaan di sini, dan matlamat saya adalah membaca dua buku sehari. Saya juga memberitahu Puspen … jika ada program,” dia menambah, “Saya mahu sertai selepas dibebaskan.”

Sumber : BERNAMA

Leave a Reply