Felda masih teruskan usaha pengambilalihan FGV Holdings

 

KUALA LUMPUR, 7 April  — Hasrat Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (FELDA) untuk mengambil alih FGV Holdings Bhd masih lagi diteruskan dan usaha sedang dijalankan bagi merelisasikan pelan pemulihannya, kata bekas ketua pegawai eksekutif FGV, Datuk Zakaria Arshad.

Zakaria yang juga merupakan salah seorang pemegang saham Koperasi Permodalan Felda Bhd (KPF) berkata, beliau percaya FELDA akan berunding dengan dua lagi pemegang saham FGV iaitu kerajaan negeri Pahang dan kerajaan negeri Sabah yang masing-masing memiliki lima peratus dan empat peratus saham syarikat tersebut.

Ketika ini, FELDA dan KPF menguasai 81 peratus saham FGV.

“Untuk faedah peneroka, saya percaya kedua-dua negeri akan memberikan kerjasama kepada FELDA  supaya matlamat FELDA untuk menswastakan FGV akan berjaya, iaitu untuk meningkatkan pendapatan FELDA.

“Saya percaya dengan keadaan sekarang, ia adalah masa yang sesuai bagi FELDA untuk mengambil alih FGV,” katanya kepada pemberita semasa ditemui selepas Majlis Pelancaran Promosi Ramadan D’Saji, di sini, hari ini.

Bagaimanapun, katanya, kegagalan dalam usaha pengambilalihan FGV bukan bermakna pengakhiran kepada pelan pemulihan FELDA.

Sumber : BERNAMA

Leave a Reply