Isu Rohingya perlu ditangani dengan teliti, elak kebanjiran pelarian – Hishammuddin

KUALA LUMPUR,20 April  — Menteri Luar Datuk Seri Hishamuddin Tun Hussein mengatakan bahawa isu Rohingya harus ditangani dengan berhati-hati untuk mengelakkan lebih ramai pelarian ke Malaysia dan negara-negara jiran.

“Di Malaysia, kami mempunyai 200,000 orang Rohingya … Cuba bayangkan jika keadaan di Myanmar sekarang menjadi lebih buruk dan lebih banyak orang akan datang ke negara kami.”

Hishammuddin mengatakan bahawa dia dan rakan-rakannya dari ASEAN telah mencari jalan keluar untuk masalah yang melanda negara itu sejak rampasan kuasa pada 1 Februari lalu.

Ketika merasmikan mesyuarat ketua-ketua misi anggota Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) semalam, dia berkata: “Dari 80% pelarian di dunia yang beragama Islam, Muslim Rohingya hanya mewakili 1% sahaja.

Pada masa yang sama, Hishammuddin mengatakan bahawa umat Islam sekarang menjadi sasaran fitnah dan prasangka dalam kebangkitan Islamofobia, dan itu mencetuskan kerisauan.

Beliau mengatakan bahawa sebenarnya, Islamofobia telah menjatuhkan seluruh dunia ke dalam lingkaran keganasan. Akibatnya, itu menimbulkan kebencian yang berterusan.

Hishammuddin berkata ada tanggapan menyatakan keganasan dan ekstremisme global berkurangan  kerana dibayangi COVID-19 memandangkan media lebih menumpukan kepada berita mengenai pandemik.

“Sejak tahun lalu, kami sibuk dengan COVID-19, tetapi untuk keganasan dan ekstremisme ia tetap tidak menunjukkan kekurangan. “Dalam dua dekad yang lalu, kami memang berjaya menangani dua gelombang serangan pengganas global, tetapi kami gagal membanteras dari akar umbinya.

Pada masa yang sama, Hishammuddin mengatakan bahawa akses kepada vaksin adalah hak yang tidak terpisahkan dari hak asasi manusia dan harus dihormati, dilindungi dan direalisasikan, dan seharusnya tidak ada komponen yang diskriminatif. Beliau berkata lagi, “Malaysia percaya bahawa sebuah negara tidak dapat mendiskriminasi orang yang telah divaksin berdasarkan jenis vaksin yang mereka terima.”

Sumber : BERNAMA

Leave a Reply