Cubaan bawa tuah bekas kontraktor, perintis nanas cobek di Malaysia berjaya tuai hasil pertama

TUMPAT, 17 April  — Siapa sangka bahawa bekas kontraktor bangunan yang juga perintis tanaman nanas cobek di negara ini telah berjaya menuai hasil pertama sejak menanam variasi sejak akhir tahun 2019?
Keindahan variasi nanas itu, menurut penanam nanas cobek, Mohd Alida’em Ibrahim, 47, adalah bahawa kulit tidak perlu dikupas untuk menikmatinya; sebaliknya, kerana teksturnya yang halus, seseorang hanya perlu mencubit mata atau ruas dengan jari untuk menikmatinya.

“Saya menanam 20,000 anak benih nanas cobek dalam tempoh percubaan terakhir tahun 2019, dan pada bulan Februari saya menuai hasil tanaman pertama sebanyak dua tan yang tumbuh di tanah seluas dua hektar.

“Saya langsung tidak menyangka, percubaan saya itu mampu membuahkan hasil sehingga hasil tuaian pertama itu mampu memberi pulangan lumayan yang mencecah puluhan ribu ringgit,” katanya ketika ditemui pemberita di kebun nanas miliknya yang dinamakan Daimler Goxvilla Pine, di sini hari ini.

Mengulas lanjut, Mohd Alida’em berkata ekoran tanaman variasi ini belum meluas di pasaran menjadikan harga jualan nanas cobek agak tinggi di pasaran berbanding nanas biasa.

“Nanas cobek ini kebiasaannya mengambil masa seperti nanas biasa juga iaitu sekitar 12 hingga 18 bulan dan ia mampu dijual pada harga mencecah RM10 sekilogram bergantung kepada gred berbanding nanas biasa yang hanya dijual sekitar harga RM4 hingga RM5 sekilogram.

“Dari segi pasaran, saya hanya menjual di ladang dan pembeli akan datang ke ladang ini untuk memperoleh bekalan nanas cobek. Malah, dari segi penjagaannya juga ia tidak rumit memandangkan tanaman ini lasak dan tidak memerlukan air yang banyak dengan hanya sekali sekala perlu dibaja,” katanya.

Menceritakan mengenai idea mengusahakan nanas cobek itu, Mohd Alida’em berkata beliau suka mencuba pelbagai variasi pertanian baharu di samping turut menanam nanas variasi MD2 sebanyak 50,000 pokok.

“Saya mempunyai minat yang mendalam terhadap bidang tanaman selain secara kebetulan mempunyai tanah terbiar milik sendiri seluas 10 hektar. Dari situ juga tercetus idea untuk mencuba tanaman variasi nanas yang boleh dimakan tanpa mengupas kulit ini.

“Malah, selepas bulan Ramadan ini juga saya turut berhasrat untuk mengembangkan lagi tanaman variasi nanas cobek dan MD2 ini serta memasarkannya secara lebih meluas,” katanya yang turut menerima khidmat nasihat Lembaga Perindustrian Nanas Malaysia (LPNM) bagi mendapatkan hasil terbaik dalam penanaman nanasnya itu.

 

Sumber : BERNAMA

Leave a Reply