KWP bakal wujud kebun komersial skala besar, bantu gelandangan jana pendapatan

KUALA LUMPUR, 19 April  — Kementerian Wilayah Persekutuan akan mewujudkan projek perkebunan dalam skala besar secara komersial untuk menyediakan pekerjaan dan sumber pendapatan bagi para gelandangan.

Menterinya Tan Sri Annuar Musa menyatakan bahawa projek yang akan dilaksanakan di Putrajaya pada akhir tahun ini adalah kesinambungan dari projek kebun bandar “Hijrah Warriors”, yang sedang dilaksanakan di Pusat Transformasi Gelandangan Anjung Kelana.

Beliau mengatakan kepada wartawan dalam program Santai Ramadan @ Anjung Kelana hari ini, “Ini adalah kaedah penanaman teknologi moden di bangunan yang menggunakan konsep intensif dan pertanian jitu.

“Beliau mengatakan bahawa program itu akan memberikan pendapatan harian dan berharap dapat memberi inspirasi kepada kumpulan gelandangan untuk terus meningkatkan kualiti hidup mereka.

“Perkebunan ini (Kebun Bandar Hijrah Warrior) memerlukan masa untuk menjana pendapatan. Mereka mesti dapat menjana pendapatan dengan segera kerana ketika mereka datang ke Kuala Lumpur, mereka mempunyai tujuan sendiri dan sering ingin menjana wang.”

“Kalau mereka rasa seperti bekerja macam buruh paksa dan perlu tunggu lama untuk dapat wang, mereka akan patah semangat,” katanya.

Annuar mengatakan mereka juga telah merancang beberapa model lain untuk membantu organisasi meningkatkan taraf hidup, termasuk model lain yang berkaitan dengan penyediaan makanan dan menjaga kerjasama dengan sektor swasta dalam menawarkan pekerjaan.

“Dalam menguruskan gelandangan, tak ada stereotaip atau satu sistem untuk semua, kita nak kena kaji kesesuaian mengikut individu,” katanya.

 

Sumber : BERNAMA

Leave a Reply