Malaysia-Jepun perkukuh komitmen pertingkatkan kerjasama pertahanan

KUALA LUMPUR, 15 April — Malaysia dan Jepun menegaskan kembali komitmen mereka untuk memperluas kerjasama keselamatan mereka.

Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dan rakan sejawatnya Nobuo Kishian mengkongsi komitmen itu semasa sidang video antara kedua-dua menteri menurut satu kenyataan yang dikeluarkan

pada hari Khamis(15 April), oleh Kementerian Pertahanan .

Kedua-dua menteri pertahanan itu bersetuju untuk menjaga hubungan erat di semua tingkatan dan untuk menggalakkan penerusan kembali interaksi yang jelas antara kedua-dua negara, termasuk pertemuan dua hala, pertukaran latihan angkatan bersenjata, dan kolaborasi dalam Misi Kemanusiaan dan Bantuan Bencana (HADR).

Menurut kenyataan tersebut, semasa panggilan itu, kedua menteri juga membincangkan kemungkinan bidang kerjasama dalam industri pertahanan.

Kedua menteri itu juga membincangkan isu-isu keselamatan serantau yang menjadi perhatian dan kepentingan bersama, seperti isu Laut China Selatan, situasi Myanmar, dan Semenanjung Korea.

Pada bulan September 2018, Malaysia dan Jepun menandatangani Memorandum Persefahaman mengenai keselamatan dan kerjasama perdagangan.

Pada tahun yang sama, pemerintah Malaysia dan Jepun menandatangani Memorandum Persefahaman mengenai Pemindahan Peralatan dan Teknologi Pertahanan, menurut kenyataan tersebut.

Malaysia akan terus menggalakkan pertukaran keselamatan dan kerjasama dengan Jepun berdasarkan perkongsian ini.

Sumber : BERNAMA

Leave a Reply