Akibat dendam, bekas pegawai polis dedah anggota yang terlibat dalam jenayah terancang

KUALA LUMPUR, 17 April  — Seorang bekas pegawai polis ditangkap kerana dipercayai sebagai dalang yang memuat naik senarai anggota dan pegawai Polis Diraja Malaysia (PDRM) yang disyaki menyertai pelbagai kumpulan jenayah terancang.
Suspek yang berusia 33 tahun ditangkap semalam di sebuah rumah di Alor Setar, Kedah, pada pukul 11.30 malam setelah dia mengedarkan artikel bertajuk “Kumpulan Penyiasatan Jenayah D7 Kumpulan Kartel Bukit Aman” di media sosial.
Pengarah JSJ Bukit Aman, Datuk Huzir Mohamed berkata, suspek mendedahkan dalam artikelnya nama pegawai dan pegawai polis JSJ yang terlibat dalam penyalahgunaan kuasa, perlindungan, konspirasi dan penerimaan rasuah dari pelbagai kumpulan jenayah terancang. Dia mengatakan bahawa selain tuduhan salah laku, yang menimbulkan keraguan dan kebimbangan dari semua lapisan masyarakat, maklumat yang terlibat juga disebarkan secara meluas. .

Beliau mengatakan dalam satu kenyataan hari ini: “Suspek juga menuduh pegawai dan anggota terlibat dalam beberapa kumpulan jenayah terancang, seperti geng Nicky Liow, Addy Kanna, Wan Padang Besar, Pak Su Bukit Kayu Hitam dan Tiger 99.

Selepas itu, empat pegawai polis mengemukakan empat laporan polis, yang namanya terungkap dalam artikel itu. Huzir juga mengatakan bahawa pihaknya membuka empat kertas siasatan sesuai dengan Seksyen 500 Kanun Keseksaan serta Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 untuk menyiasat, menahan dan mendakwa setiap individu yang terlibat dalam menyebarkan isu fitnah.
“Pemeriksaan lebih lanjut menunjukkan bahawa suspek, yang juga bekas Inspektor, sebelumnya telah dijatuhkan hukuman dua tahun pengawasan oleh Suruhanjaya Pencegahan Jenayah (LPJ) di bawah Akta Pencegahan Jenayah 1959

“Suspek ditahan semasa Operasi Mualang yang dilaksana bahagian Bahagian Maksiat, Judi dan Kongsi Gelap (D7) Gangsterisme JSJ Bukit Aman bagi mencegah kegiatan kongsi gelap di sekitar Klang,” katanya.

Selain itu, juga diketahui bahawa suspek sebelumnya telah melakukan beberapa tuduhan terhadap pegawai dan polis di jabatan tersebut. Huzir mengatakan bahawa siasatan mendapati bahawa tingkah laku suspek dipercayai disebabkan oleh kemarahan dan ketidakpuasan, juga kebenciannya terhadap pasukan penyiasat D7, yang mengambil tindakan terhadapnya sehingga dia diberhentikan.

“Polis juga merampas komputer riba, telefon bimbit dan beberapa barang lain dan menghantarnya ke makmal forensik PDRM untuk dianalisis.”

Beliau berkata lagi bahawa orang awam diminta untuk tidak menyebarkan masalah ini di saluran atau media sosial mana pun untuk mengelakkan gangguan orang ramai, masyarakat juga diminta untuk menghentikan segala dugaan atau anggapan yang tidak berasas.”

 

Sumber : BERNAMA

Leave a Reply