Projek tanaman serai di Baling bantu peserta jana pendapatan lumayan

BALING, 15 April — Projek penanaman serai, yang dilaksanakan secara berkumpulan melalui Program Rakan Strategik Kementerian Pembangunan Luar Bandar (KPLB) di empat kampung di daerah ini, akan membantu peserta memperoleh pendapatan hingga RM164,000.

Empat kampung tersebut adalah Kampung Charuk Bakung, Kampung Baru, Kampung Seberang, dan Kampung Weng Dalam, dengan keluasan penanaman seluas 7.7 hektar, menurut Timbalan Menteri Pembangunan Luar Bandar 1, Datuk Seri Abdul Rahman Mohamad.

Terdapat 14 rakan strategik yang memberikan pelbagai jenis bantuan melalui Program Rakan Strategik KPLB, salah satunya adalah pelaksanaan projek penanaman serai ini yang melibatkan Tenaga Nasional Bhd (TNB) dan Lembaga Pembangunan Wilayah Kedah (Keda).

“Projek itu, yang dimulakan tahun lalu dan diharapkan dapat menerima tanaman sebanyak RM164,000 tahun ini, melibatkan lapan peserta dari empat kampung,” katanya pada sidang media selepas melawat Projek Bengkel Jahitan dan

Sesi Penyerahan Sumbangan Rakan Strategik KPLB.

Beliau sebelumnya pernah mengunjungi tapak projek penanaman serai di Kampung Weng Dalam, yang berdekatan dengan sini.

Menurut Abdul Rahman, projek penanaman serai di Kampung Charuk, seluas 3.4 hektar, akan menghasilkan 40 tan serai; Kampung Baru (1.7 hektar) akan menghasilkan 18 tan; Kampung Seberang (0,8 hektar) akan menghasilkan sembilan tan; dan Kampung Weng Dalam (1.7 hektar) akan menghasilkan 15 tan.

Dia menjelaskan bahawa tanaman serai dipilih untuk penanaman kerana mudah ditanam, tidak memerlukan perhatian yang berterusan, dan sangat diminati, selain harganya yang relatif rendah sekitar RM2 per kilogram.

“Usaha seperti ini dapat dikembangkan untuk menarik lebih banyak orang yang ingin turut serta … jika ada tanah terbiar di daerah ini, ia dapat dikembangkan untuk membantu masyarakat di daerah ini meningkatkan ekonomi mereka,” katanya.

Program Rakan Strategik KPLB, menurut Abdul Rahman, adalah inisiatif baru KPLB yang bertujuan untuk meningkatkan taraf hidup penduduk luar bandar.

“Saya harap rakan strategik KPLB akan terus berhubungan agar mereka dapat terus bekerjasama untuk membantu lebih ramai penduduk luar bandar meningkatkan pendapatan mereka,” katanya.

Sumber : BERNAMA

Leave a Reply