
BALING, 15 April — Projek penanaman serai, yang dilaksanakan secara berkumpulan melalui Program Rakan Strategik Kementerian Pembangunan Luar Bandar (KPLB) di empat kampung di daerah ini, akan membantu peserta memperoleh pendapatan hingga RM164,000.
Terdapat 14 rakan strategik yang memberikan pelbagai jenis bantuan melalui Program Rakan Strategik KPLB, salah satunya adalah pelaksanaan projek penanaman serai ini yang melibatkan Tenaga Nasional Bhd (TNB) dan Lembaga Pembangunan Wilayah Kedah (Keda).
Beliau sebelumnya pernah mengunjungi tapak projek penanaman serai di Kampung Weng Dalam, yang berdekatan dengan sini.
Menurut Abdul Rahman, projek penanaman serai di Kampung Charuk, seluas 3.4 hektar, akan menghasilkan 40 tan serai; Kampung Baru (1.7 hektar) akan menghasilkan 18 tan; Kampung Seberang (0,8 hektar) akan menghasilkan sembilan tan; dan Kampung Weng Dalam (1.7 hektar) akan menghasilkan 15 tan.
“Usaha seperti ini dapat dikembangkan untuk menarik lebih banyak orang yang ingin turut serta … jika ada tanah terbiar di daerah ini, ia dapat dikembangkan untuk membantu masyarakat di daerah ini meningkatkan ekonomi mereka,” katanya.
Program Rakan Strategik KPLB, menurut Abdul Rahman, adalah inisiatif baru KPLB yang bertujuan untuk meningkatkan taraf hidup penduduk luar bandar.
Sumber : BERNAMA
Leave a Reply
Your email address will not be published. Required fields are marked *