Proton Saga kini dijual di Pakistan

 

KUALA LUMPUR, 9 April — Proton Holdings Bhd (Proton) menambah pasaran antarabangsa bagi portfolio Proton Saga menerusi kemunculan pertama model terlaris syarikat berkenaan di Pakistan pada awal bulan ini.

Dalam kenyataan pada Jumaat, pengeluar kereta nasional itu berkata Proton Saga bagi pasaran Pakistan merangkumi Saga MT (manual), Saga AT (automatik) dan Saga Ace AT selain tawaran 100 unit Proton Saga R3 Edisi Terhad dengan pilihan transmisi MT atau AT.

Pada masa ini, Saga berjaya bertapak di lapan pasaran antarabangsa iaitu Brunei, Bangladesh, Mesir, Jordan, Kenya, Mauritius, Nepal dan Pakistan.

Pelancaran di Pakistan secara dalam talian itu telah disempurnakan oleh Pesuruhjaya Tinggi Malaysia ke negara itu, Ikram Mohammad Ibrahim.

Ketika berucap, beliau berharap agar operasi Proton di Pakistan dapat menjadi antara platform bagi memperkukuh hubungan ekonomi antara Malaysia dan Pakistan.

Saga merupakan model kedua dijual di Pakistan dan menyusuli pelancaran Proton X70 pada Disember tahun lepas.

Setakat ini, semua kenderaan itu dihantar dalam unit CBU (pasang siap), namun rakan kongsi Proton iaitu Al-Haj Automotive akan memulakan operasi pemasangan tempatan di kilang baharunya di Karachi pada suku ketiga 2021.

Menurut kenyataan itu, dengan kapasiti dianggarkan sebanyak 25,000 unit setahun, kilang tersebut mampu meningkatkan jualan Proton dalam pasaran itu yang berpotensi untuk berkembang.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif Al-Haj Automotive, Hilal Khan Afridi yakin pelanggan Pakistan akan meminati jenama Proton serta rangkaian produknya.

“Saya berterima kasih kepada warga Pakistan kerana menjadikan Proton Saga satu kejayaan pantas di negara ini. Kereta ini pasti mendapat tumpuan kerana elemen kebolehpercayaan, ketahanan dan nilainya dari segi wang,” katanya selepas pelancaran tersebut.

Sejajar dengan tempoh menjelang suku kedua 2021, Proton juga berusaha meningkatkan kehadirannya di pasaran antarabangsa bagi meraih matlamat jangka panjangnya.

Selain Saga yang juga model terlaris di kebanyakan pasaran, Proton X70 dan Proton X50 juga dieksport untuk mewujudkan rangkaian kenderaan pintar syarikat di luar negara.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif Proton Edar Sdn Bhd, Roslan Abdullah berkata eksport merupakan teras penting bagi Proton dan dijangka menyumbang kepada peningkatan peratusan jumlah jualan pada tahun-tahun akan datang.

“Selain mempromosikan ciri-ciri produk tersebut, kami juga memanfaatkan reputasi kualiti sektor pembuatan Malaysia yang memberi kredibiliti terhadap produk itu sendiri.

“Bagi 2021, selain meninjau peluang baharu, kami juga akan meningkatkan usaha untuk memasuki kembali pasaran besar ASEAN seperti Thailand dan Indonesia,” kata beliau.

 

Sumber : BERNAMA

Leave a Reply