#SayaDigital bantu masyarakat celik digital, jana pendapatan – PM Muhyiddin

KUALA LUMPUR, 12 April — Program #SayaDigital dapat memainkan peranan penting membantu rakyat dan perniagaan kecil yang masih terkesan dengan pandemik COVID-19, kata Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Beliau berkata hakikatnya, kesan dan akibat pandemik berkenaan boleh menjadi pendorong untuk masyarakat luar bandar memantapkan kemahiran dan ilmu digital terutamanya dalam kalangan peniaga.

Menyatakan #SayaDigital merupakan kesinambungan daripada MyDigital yang bertujuan untuk mempercepatkan pertumbuhan masyarakat celik digital di negara ini, perdana menteri berkata insiatif itu menyasarkan kumpulan sosioekonomi yang lebih berfokus menerusi pelbagai program, seminar dan skim latihan yang dilaksanakan sejak Ogos tahun lepas.

“Ini termasuk Latihan Literasi Digital Asas dan seminar perniagaan secara maya bertujuan membantu masyarakat menggunakan platform digital untuk menjana pendapatan melalui eRezeki.

“Bagi menggiatkan lagi inisiatif ini, usaha ini akan diteruskan di pelbagai lokasi sesi outreach dengan kerjasama Projek Perumahan Rakyat (PPR), Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) dan Pusat Internet Komuniti sehingga akhir tahun ini dengan sasaran 10,000 pendaftaran di seluruh negara,” katanya semasa melancarkan program itu secara maya di sini hari ini.

 

Sumber : BERNAMA

Leave a Reply