Gagal patuhi SOP, Bazar Ramadan Tok Adis diarah tutup sementara

KUALA TERENGGANU, 17 April — Jabatan Kesihatan Negeri Terengganu mengumumkan bahawa Bazar Ramadan Tok Adis dekat Kuala Ibai telah diperintahkan untuk ditutup selama 14 hari, bermula jam 8 malam. malam tadi dan berakhir pada 30 April.

Perintah untuk menutup bazar Ramadan Tok Adis diberikan agar pihak penganjur dapat menyelaraskan prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan dan memastikannya diikuti oleh peniaga dan pengunjung, menurut pengarahya, Dr Nor Azimi Yunus.

“Ia adalah bazar Ramadan pertama yang diarah tutup sementara di Terengganu. Pemantauan telah dilakukan oleh pegawai penguat kuasa di lokasi itu selama beberapa hari dan kita dapati banyak pelanggaran SOP berlaku.

“Arahan penutupan bazar itu bukan secara mengejut kerana nasihat telah pun diberi…penutupan dilakukan mengikut prosedur ditetapkan dan berharap langkah ini akan menjadi iktibar kepada semua agar mereka tidak cuai dalam pematuhan SOP,” katanya ketika dihubungi Bernama hari ini.

Penutupan itu berkuat kuasa di bawah Seksyen 18 (1) (f) Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 (Akta 342).

Mengambil suhu badan, mendaftar masuk menggunakan aplikasi MySejahtera, menggunakan cecair pembasmi kuman, memakai topeng muka, jalan masuk sehala, dan hanya pengunjung yang berusia 13 tahun ke atas yang dibenarkan masuk adalah antara SOP yang mesti diikuti di bazar Ramadan.

Mengulas lanjut, Dr Nor Azimi berkata jabatan sentiasa melakukan pemantauan tahap pematuhan SOP di semua bazar Ramadan di seluruh Terengganu bagi mengelak wujudnya kluster baharu COVID-19 akibat pelanggaran SOP di lokasi niaga itu.

Sebanyak 69 lokasi bazar Ramadan dengan 4,326 petak niaga beroperasi di seluruh Terengganu pada Ramadan kali ini.

Daripada jumlah itu, 22 lokasi adalah di Kuala Terengganu, Kemaman (19), Besut (10), Setiu (enam), Dungun (lima), Marang (lima) dan Hulu Terengganu (dua).

Sumber : BERNAMA

Leave a Reply