Rayuan kes SRC: Pembelaan bangkit isu tandatangan palsu hanya untuk alih tumpuan

PUTRAJAYA, 20 April — Hujah pembelaan bahawa dua pengarah SRC International Sdn Bhd telah menggunakan tandatangan palsu atau “potong dan tampal” untuk memasukkan wang berjumlah RM42 juta ke dalam akaun peribadi Dato Seri Najib Tun Razak, Mahkamah Rayuan diberitahu bahawa ia tidak menjadi isu dalam kes membabitkan bekas perdana menteri itu.
Timbalan Pendakwa Raya Datuk V Sithambaram mengatakan bahawa jika ada perselisihan faham, itu adalah pertikaian antara syarikat dan bank, bukan Najib.
“Pihak pembelaan hanya mencampuri urusan orang lain. Najib tidak mempunyai priviti kontrak dengan bank. Masalah pemalsuan atau pengimbasan tanpa izin dan penghantaran elektronik bukanlah permulaan, ini terutamanya kes yang disebabkan oleh pecah amanah.
“Persoalan yang dikemukakan oleh pihak pembelaan adalah untuk mengalihkan perhatian dan siapa yang berani untuk memperbetulkan Perdana Menteri Najib ketika itu,” katanya.

“Yang Arif, perayu tidak menyaman bank kerana kecuaian atau menuntut institusi kewangan membayar balik wang itu … Sekiranya tidak ada izin dan jumlah pengeluaran wang yang tidak tepat, tidak ada syarikat yang akan berdiam diri, Pengarah SRC telah memberi kuasa pada bank untuk melakukan pemindahan elektronik dan bank menyatakan bahawa ia juga bertindak di bawah kebenaran penandatangan SRC, katanya.

Beliau berhujah demikian dihadapan panel tiga hakim yang diketuai Hakim Datuk Abdul Karim Abdul Jalil dalam rayuan Najib terhadap sabitan dan hukuman penjara atas kesalahan menyalahgunakan dana SRC International sebanyak RM42 juta.

Dua hakim lain ialah Datuk Has Zanah Mehat dan Datuk Vazeer Alam Mydin Meera.

Sithambaram menyatakan bahawa walaupun Najib mengakui bahawa dia telah menerima wang milik SRC, dia tidak mengembalikan 42 juta ringgit yang dimasukkan ke dalam akaunnya.

Minggu lalu, peguam Najib, Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah berpendapat bahawa sekiranya keterangan salah seorang penandatangan dan pengarah SRC, Datuk Suboh Md Yassin ditolak oleh mahkamah kes pendakwaan itu akan gagal kerana beliau membuat pernyataan yang bercanggah.

Suboh menyatakan di mahkamah bahawa pada mulanya dia memberitahu penyiasat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) yang bertemu dengannya di Abu Dhabi, Emiriah Arab Bersatu pada 17 November 2015, dengan mengatakan bahawa mereka adalah 13 tandatangan dalam perintah pemindahan dana elektronik adalah tulen.

Namun, ketika disoal oleh Muhammad Shafee, dia mengatakan bahawa dia memberitahu pegawai SPRM di Putrajaya dari 28 hingga 30 Mei 2018 bahawa tandatangannya mungkin telah dipalsukan.

Suboh juga menyatakan bahawa dari 13 hingga 15 Ogos 2018, belau sekali lagi memberitahu pegawai SPRM bahawa tandatangannya adalah tulen.

Pihak pembelaan menyatakan bahawa bekas Ketua Pegawai Eksekutif SRC Nik Faisal Ariff Kamil mungkin telah memanipulasi tandatangan Suboh dalam salinan yang diimbas dan kemudian mengirimkannya ke bank untuk melaksanakan arahan untuk memindahkan dana.

Pada 28 Julai tahun lalu, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur menjatuhkan hukuman ke atas Najib atas tiga tuduhan pecah amanah jenayah (CBT), tiga tuduhan pengubahan wang haram dan satu tuduhan menyalahgunakan kedudukan membabitkan RM42 juta dana milik SRC International. Najib dijatuhkan hukuman penjara 12 tahun dan denda 210 juta ringgit.

 

Perbicaraan bersambung.

 

Sumber : BERNAMA

Leave a Reply