Skip to content
Laman Utama » Apa perbezaan ‘perubahan iklim’ dengan ‘pemanasan global’?

Apa perbezaan ‘perubahan iklim’ dengan ‘pemanasan global’?

Peningkatan suhu global sehingga 2021. Suhu yang lebih tinggi daripada biasa ditunjukkan pada warna merah dan suhu yang lebih rendah daripada biasa ditunjukkan pada warna biru.

Istilah “pemanasan global” dan “perubahan iklim” kadangkala digunakan secara bersilih-ganti, tetapi sebenarnya “pemanasan global” hanyalah salah satu aspek dari perubahan iklim.

Pemanasan Global

Istilah ini merujuk kepada pemanasan jangka panjang di dalam planet ini. Dokumentasi suhu global menunjukkan peningkatan berlaku sejak awal abad ke-20 dan paling ketara bermula sejak akhir 1970’an.

Di seluruh dunia semenjak 1880, purata suhu permukaan bumi telah meningkat kira-kira 1 °C (kira-kira 2 °F), berbanding garis dasar pertengahan abad ke-20 (1951-1980). Ini adalah di atas kira-kira tambahan 0.15 °C pemanasan dari antara 1750 dan 1880.

Artikel berkait:
Bumi Akan semakin Panas dan Memburuk
Perubahan Iklim

“Perubahan iklim” pula merangkumi pemanasan global, tetapi merujuk kepada julat perubahan yang lebih luas yang berlaku dalam planet kita. Ini termasuk peningkatan paras laut; glasier gunung mengecut; mempercepatkan pencairan ais di Greenland, Antartika dan Artik; dan perubahan musim berbunga bagi tumbuhan.

Ini semua akibat pemanasan, yang disebabkan terutamanya oleh pembakaran bahan fosil dan kadar pengeluaran gas yang memerangkap haba ke dalam udara.

Sumber: Portal Rasmi NASA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *