Skip to content
Laman Utama » Bumi Akan Semakin Panas dan Memburuk

Bumi Akan Semakin Panas dan Memburuk

Ancaman Perubahan Iklim

Perubahan iklim global bukanlah masalah masa depan, tetapi masalah waktu sekarang. Perubahan iklim bumi yang didorong oleh tangan-tangan manusia seperti peningkatan gas rumah hijau sudah memberi kesan yang meluas ke atas alam sekitar. Glasier dan kepingan ais mengecut Ais sungai dan tasik pecah lebih awal. Julat geografi tumbuhan dan haiwan berubah. Pendebungaan tumbuhan dan pokok-pokok mekar dengan lebih cepat.

Kesan perubahan iklim di peringkat global yang telah lama diramal para saintis kini telah berlaku. Kita telah kehilangan ais laut, paras laut kita meningkat mendadak dan gelombang haba menjadi lebih lama dan lebih kuat.

“Diambil secara keseluruhan, julat bukti yang diterbitkan menunjukkan bahawa kos kerosakan bersih perubahan iklim berkemungkinan besar dan meningkat dari semasa ke semasa.”

– Panel Antara-Kerajaan mengenai Perubahan Iklim / Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC)
Peningkatan Mendadak

Beberapa perubahan (seperti kemarau, kebakaran hutan dan hujan yang melampau) berlaku lebih cepat berbanding yang dijangkakan oleh saintis sebelum ini. Malah, menurut Panel Antara-Kerajaan mengenai Perubahan Iklim (IPCC) – sebuah badan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu yang ditubuhkan untuk menilai sains yang berkaitan – manusia moden tidak pernah melihat perubahan yang diperhatikan dalam iklim global kita, di mana terdapat beberapa perubahan yang tidak dapat dipulihkan. Iklim kita akan terus berubah dalam tempoh ratusan hingga ribuan tahun akan datang.

Anda mungkin tertanya:
Apa perbezaan antara perubahan iklim dengan pemanasan global?

Para saintis mempunyai keyakinan tinggi bahawa suhu global akan terus meningkat selama beberapa dekad, terutamanya disebabkan oleh gas rumah hijau yang dihasilkan oleh aktiviti manusia.

Persidangan IPCC ke-6 (2021)

Laporan Penilaian Keenam IPCC, yang diterbitkan pada 2021, mendapati bahawa pelepasan manusia bagi gas penangkap haba telah memanaskan iklim hampir 2 darjah Fahrenheit (1.1 darjah Celsius) sejak zaman pra-Industri (bermula pada 1750). Suhu purata global dijangkakan akan mencapai atau melebihi 1.5 darjah C (kira-kira 3 darjah F) dalam beberapa dekad akan datang. Perubahan ini akan menjejaskan semua kawasan bumi.

Tahap kesan buruk perubahan iklim sangat bergantung pada aktiviti manusia di masa hadapan. Lebih banyak pelepasan gas rumah hijau akan membawa kepada keadaan iklim yang lebih ekstrem dan kesan kerosakannya akan lebih meluas di seluruh planet kita.

Walau bagaimanapun, kesan masa hadapan tersebut bergantung pada jumlah karbon dioksida yang kita keluarkan. Jadi, jika kita boleh mengurangkan pelepasan, kita mungkin mengelakkan beberapa kesan terburuk.

“Peningkatan magnitud pemanasan meningkatkan kemungkinan kesan yang teruk, meresap dan tidak dapat dipulihkan.”

– Panel Antara-Kerajaan mengenai Perubahan Iklim (IPCC)

Sumber: Portal Rasmi NASA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *