Skip to content
Laman Utama » Perjuangan Palestin Daripada Sisi Golongan Kiri

Perjuangan Palestin Daripada Sisi Golongan Kiri

Oleh: Syed Ahmad Fathi

Pada 30 Mei 2021 yang lalu saya berkesempatan untuk ke udara di laman Neo-Melayu bersama Saudara Iqbal Harraz dalam sesi bual bicara untuk membincangkan tajuk “Melihat Sejarah Pembebasan Palestin Dari Sudut Perjuangan Kelompok Kiri”. Saya kira pihak Neo-Melayu banyak mengadakan perbincangan dan wacana yang segar yang sangat baik sebagai makanan intelektual buat masyarakat. Walaupun saya tidaklah mampu untuk mengikuti kesemuanya, namun ada juga yang saya ikuti terutamanya yang kontroversi, seperti wacana yang membincangkan pemikiran Ustaz Noor Deros, saya harap pihak Neo-Melayu dapat meneruskan wacana-wacana kritis seperti ini di masa hadapan.

Persoalan Palestin ini merupakan persoalan yang lama. Sejarahnya panjang. Jika ditanyakan kepada penyokong Israel, sejarahnya bermula 2 ribu tahun yang lalu, apabila Joshua di dalam Deuteronomy  diberitahu Tuhan bahawa dia akan memimpin Bani Israel menawan dan mewarisi promise land. Dan kita boleh baca seterusnya dalam buku Joshua di dalam perjanjian lama, bagaimana ketika menakluki Jericho, Joshua membunuh semua orang, lelaki, perempuan, tua, muda, lembu, kambing dan termasuk keldai-keldai turut dibunuh. Jadi dari ayat-ayat ini kebiasaannya dijadikan hujah sejarah oleh Israel bahawa mereka punya hak sejarah ke atas Palestin. Tetapi hujah ini banyak masalah. Pertama, Joshua menakluk Palestin dari canaanites, bermaksud bukan Bani Israel penduduk asal tetapi ada penduduk lain. Kedua, ahli sejarah dan arkeologi yang mengkaji peristiwa ini kebanyakannya mengatakan ia tidak berlaku. Ini diakui oleh sejarawan Israel sendiri seperti Prof. Shlomo Sand.

Tetapi perbincangan ini bukan hendak berbicara tentang sejarah kuno Timur Tengah, tetapi ingin mengulas semula perbincangan saya dengan Saudara Iqbal. Jika ada yang berminat perihal subjek sejarah penjajahan Palestin bolehlah membaca buku ahli falsafah Perancis, Roger Garaudy yang bertajuk The Case of Israel: A Study of Political Zionism yang diterbitkan oleh Shorouk International pada 1983. Garaudy ini seorang komunis, dia merupakan ahli Parti Komunis Perancis, dan mempunyai 2 PhD, salah satu PhD beliau adalah perihal Marxism. Jadi beliau adalah dari golongan kiri. Buku yang kedua yang saya ingin cadangkan adalah buku yang ditulis oleh Prof. Nur Masalha, Palestine: A four thousand history. Kebanyakan Zionis mengatakan Palestin tidak wujud, nama Palestin itu diberikan oleh Kerajaan Rom apabila Tentera Roman menawan Judea, lantas ditukar Judea kepada Palestine. Prof Masalha menolak hujah ini, menurut beliau nama Palestine ini telah didokumenkan sejak Bronze Age kira-kira 3,200 tahun yang lalu.

Persoalan Palestin hari ini, atau disebut sebagai The Question of Palestine oleh United Nations adalah persoalan moden. Tadi kita membincangkan persoalan ini daripada pandangan penyokong Israel, yang mana mereka mendakwa mereka mempunyai hak sejarah berdasarkan janji Tuhan pada Bani Israel dalam Bible. Tapi jika soalan yang sama ditanyakan kepada penyokong Palestin atau masyarakat antarabangsa, persoalan ini bermula pada tahun 1948. Apa yang berlaku pada 1948? Menurut sejarawan Israel, Ilan Pappe, 1948 berlakunya pembersihan etnik dimana 700,000 penduduk Palestin dihalau keluar. Ilan Pappe juga seorang yang berhaluan kiri, dia pernah bertanding untuk Knesset dibawah Parti Komunis Israel, HaMiflega HaKomunistit HaYisra’elit. Buku beliau bertajuk The ethnic cleansing of Palestine, yang mana menurut beliau, apa yang berlaku pada 1948 bukanlah Nakbah seperti yang dianggap oleh orang Palestin, ataupun perjuangan kemerdekaan seperti yang dianggap oleh orang Israel, tetapi 1948 adalah sebuah pembersihan etnik yang dirancang rapi melalui sebuah rancangan yang dipanggil Plan Dalet. Bagi Pappe ia adalah jenayah perang yang nama penjenayahnya diketahui dan mereka perlu didakwa di mahkamah antarabangsa atas jenayah mereka.

Baik, setelah kita membincangkan bahagian pertama tajuk ini dari sudut sejarah secara ringkas, kita beralih pada bahagian seterusnya iaitu perjuangan ini dari sudut pandang golongan kiri. Saya ingin menambah bahawa rakyat Palestin ini merupakan bangsa yang pelbagai, pelbagai dari segi ideologi, agama, dan budaya. Tidak semua orang Arab Palestin beragama Islam, ada yang beragama Kristian. Hatta di Gaza pun ada Arab Kristian, sering kali menjadi isu apabila Arab Kristian di Gaza dihalang untuk melawat Jerusalem ketika Krismas. Malah dalam sejarah perjuangan Palestin, sebelum Hamas ditubuhkan pada tahun 1987, ada perjuangan Palestin kiri yang lebih radikal, kita ada Popular Front for the Liberation of Palestine (PFLP), PFLP ini ditubuhkan pada tahun 1967 (20 tahun sebelum Hamas) dan berfahaman Marxist-Leninist dan revolutionary socialist, ia adalah sebuah pertubuhan kiri. PFLP pernah assassinate menteri Israel, Rehavam Zeevi. Bagi yang mengikuti penulisan saya sebelum ini, saya sering menyebut nama seorang sasterawan Palestin, Ghassan Kanafani. Beliau merupakan wartawan dan penulis kepada PFLP dan juga seorang figura dalam perjuangan Palestin, dia akhirnya dibunuh oleh Mossad.

Bila kita sebut “golongan kiri”, bagi saya ia adalah satu perbincangan yang sangat luas, boleh jadi ekonomi kiri, atau teologi kiri, jadi kita perlu kecilkan skop kita untuk kita ada satu meaningful discussion. Jadi skop golongan kiri kita adalah ideologi politik kiri, kerana persoalan Palestin ini adalah persoalan politik antarabangsa, jadi skop kita adalah kiri dari sudut politik, bukan ideologi ekonomi kiri atau teori teologi kiri.

Tetapi saya kira skop politik kiri ini masih lagi terlalu besar, sebab ideologi politik kiri ini mempunyai sejarah yang panjang. Dan ideologi politik kiri ini berubah mengikut masa, ada idea dan pemikiran pengasas-pengasas ideologi kiri yang tidak lagi relevan dengan pemikiran politik kiri pada hari ini. Saya bagi contoh, Karl Marx. Jika ada yang mengatakan dia golongan kiri tapi tidak mengenali Karl Marx ia adalah sesuatu yang janggal. Antara orang yang mengkritik Karl Marx dengan baik menurut saya adalah Edward Said. Bagi saya Edward Said ini merupakan legendary scholar, sesetengah scholar beranggapan bahawa Edward Said ini bukan ahli akademik tetapi beliau merupakan sebuah universiti. Edward Said adalah seorang Palestin Kristian.

Sumber: Inside Arabia

Dalam buku beliau, Orientalism, beliau ada mengkritik Marx. Pemikiran Marx sangat humanis dan penuh simpati kepada golongan tertindas, kita baca dalam The Communist Manifesto, Marx dan Engels menulis bahawa “The proletarians have nothing to lose but their chains. They have a world to win. Proletarians of All Countries, Unite!”. Jadi Marx banyak menulis perihal pembebasan. Said membahaskan bagaimana dalam kajian Marx terhadap pemerintahan British di India, Marx berpendapat bahawa dengan memusnahkan Asia, British dapat melaksanakan revolusi sosial yang sebenar. Bagi Said, walaupun Marx mempunyai simpati yang kuat kepada kesengsaraan manusia, namun dalam persoalan kolonial India, Marx merestui apa yang dilakukan British. Pemikiran ini menurut Said membingungkan, beliau mempersoalkan dimanakah moral dalam pemikiran Marx? Dimanakah simpati kepada manusia hilang? Kemana ia hilang apabila pemikiran Orientalis menyusup masuk ke dalam pemikiran Marx? Edward Said tidak hanya mengkritik Marx, beliau juga mengkritik tokoh lain seperti John Stuart Mill, yang terkenal dengan On Liberty dan idea Utilitarianism. Mill sendiri bekerja dengan syarikat kolonial East India Company.

Jadi kita dapati pemikiran pro-kolonial ini ada pada pengasas pemikiran kiri. Malah Mikhail Bakunin, pengasas collectivist anarchism juga terkenal dengan pemikiran anti-semitik, iaitu pemikiran yang rasis, yang membenci Yahudi atas dasar bangsa. Oleh itu kita perlu kecilkan lagi skop kita, kita bercakap tentang golongan kiri dalam politik kontemporari. Gerakan kiri yang kita bahaskan adalah gerakan politik kiri kontemporari yang sudah berubah, tidak lagi pro-kolonial atau mempunyai prejudis bangsa. Gerakan kiri masa kini sesuai dengan perjuangan Palestin kerana mereka tidak dapat lagi menerima Israel pada hari ini yang berbentuk settler-colonialism dan juga polisi-polisi yang rasis dan apartheid.

Tetapi politik kontemporari juga masih merupakan skop yang besar, adakah kita mahu berbicara tentang politik kiri kontemporari kiri di China? Atau Cuba?  Jadi kita perlu memilih skop geografi. Edward Said dalam perbahasan Orientalism memilih Britain dan France sebagai skop kajiannya, bukan kerana tiada Orientalis di German, Belanda atau Rusia atau negara Eropah lain, tetapi kerana France dan Britain adalah dua kuasa imperial yang dominan yang banyak menghasilkan penulisan perihal orang Timur dari lensa Barat. Jadi untuk skop ini kita akan membincangkan politik kontemporari di dua negara, iaitu Amerika Syarikat dan Britain. Kenapa dua negara ini? Kerana Amerika adalah tali survival Israel, jika Amerika berhenti menyokong Israel, Israel akan jatuh. Kedua adalah Britain, walaupun Britain bukan lagi pemegang tampuk hegemoni dunia, Britain mempunyai beban sejarah dalam penubuhan Israel dan masih mempunyai pengaruh kuat dalam mempengaruhi persepsi dunia.

Ada satu dokumentari yang diterbitkan oleh Al-Jazeera yang bertajuk The Lobby, dokumentari ini menyiasat bagaimana Israel melobi pemimpin di dua negara iaitu Britain dan Amerika Syarikat. Saya sarankan kita semua melihat dokumentari ini, ia boleh dilihat di YouTube. Versi Amerika Syarikat pada mulanya dihalang untuk penerbitan, namun akhirnya didedahkan juga (leaked) kepada The Electronic Intifada dan beberapa outlet media yang lain. Dalam versi US kita boleh melihat bagaimana lobbyist yang disiasat berkata “Europe has lost”. Sebab itu jika kita lihat resolusi-resolusi UN, Eropah sentiasa bersama masyarakat dunia menentang polisi Israel. Antara figura paling penting dan berkaliber dalam politik kiri UK tidak lain dan tidak bukan adalah Jeremy Corbyn, pemimpin Labour Party (Parti Buruh), beliau hampir mengalahkan Theresa May pada 2017 dan menyebabkan parlimen tergantung. Corbyn memang terkenal dengan pemikiran yang anti-kolonial, anti-perang dan beliau merupakan penyokong kuat Palestin. Sebab itu lobi Israel berusaha keras untuk membuang Corbyn, dan jika dilihat pada pilihanraya 2019, lobi Israel berusaha keras untuk melabel beliau sebagai anti-semite untuk menghalang beliau dari memenangi pilihanraya. Dalam manifesto 2019, Labour berjanji untuk mengantung penjualan senjata kepada Israel dan yang paling penting, Labour berjanji akan “immediately recognise the state of Palestine”. Selain serangan label anti-semitism (Guardian meletakkan ini sebagai sebab pertama kekalahan Labour pada tahun 2019), Labour tidak memenangi pilihanraya disebabkan stand beliau dalam isu Brexit.

Israel juga bergantung kuat pada Amerika Syarikat yang membekalkannya sejata. Noam Chomsky pernah menyebutkan bagaimana Israel merupakan rakan Pentagon. Israel memberi Amerika tapak ketenteraan dan depoh simpanan senjata di Timur Tengah. Amerika juga menggunakan Israel bagi menguji persenjataan baru, senjata yang diuji ini akan diiklankan kepada negara lain sebagai terbukti berkesan. Jika ditanya saya secara peribadi, siapa yang berjaya mengubah persepsi golongan kiri, liberal, dan progresif di US terutamanya perihal Palestin adalah Chomsky. Chomsky adalah intelektual yang berani menyatakan kebenaran. Apa yang menyebabkan pemikiran Chomsky berjaya mengubah pemikiran golongan ini adalah kerana beliau sendiri merupakan seorang Yahudi, malah pada usia muda beliau merupakan seorang Zionist. Jika seorang yang bukan Yahudi mengkritik Israel, dia dengan mudah akan dituduh sebagai anti-semite, tetapi label tersebut tidak dapat dilemparkan kepada Chomsky. Kes yang sama berlaku kepada Senator Bernie Sanders, penyokong Palestin yang turut berbangsa Yahudi.

Untuk melabel orang-orang Yahudi yang tidak menyokong Israel, kerana anti-semite tidak dapat digunakan, mereka akan menggunkan label self-hating Jew. Norman Finkelstein pernah ditanya apa pandangan beliau terhadap label tersebut pada dirinya. Jawapan yang beliau berikan sangat brilliant, apa kena mengena label tersebut dengan fakta, jika dia merupakan self-loving Jew, adakah semua yang dikatakan beliau adalah benar?

Walaupun polisi luarAmerika masih kuat dilobi oleh Kristian Zionis dan juga organisasi lobi seperti AIPAC, kelihatan bibit-bibit perubahan mula berputik. Jika sebelum ini sokongan keatas Israel berbentuk bi-partisan antara Demokrat dan Republikan, hari ini kita melihat ramai ahli politik terutamanya generasi baru yang progresif dalam kem Demokrat, mereka sedar bahawa polisi Israel bertentangan dengan nilai kemanusiaan. Ahli politik seperti Bernie Sanders, Cori Bush, Betty McCollum, Ilhan Omar, Rashida Tlaib, Ayanna Pressley dan Alexandria Ocasio-Cortez mula menukar persepsi publik dan menggambarkan sisi manusia dalam perjuangan Palestin. Ada satu dokumentari yang menarik jika anda berminat untuk mengetahui dengan lebih lanjut berkenaan dengan bagaimana golongan muda bekerja untuk menukar traditional demokrat kepada demokrat yang lebih progresif, dokumentari ini boleh ditonton di Netflix bertajuk Knock Down The House.

Dalam discourse Israel-Palestine di Amerika Syarikat, terutamanya golongan progresif adalah apa yang diungkapkan sebagai “Progressive Except for Palestine” (PEP). Maksudnya ahli politik biasanya akan berkempen untuk polisi yang progresif tapi ada pengecualian, iaitu Palestin. Jadi ini yang dibuang apabila traditional demokrat dibuang dan diganti dengan demokrat yang lebih progressif. Ada satu buku yang menarik bertajuk Except for Palestine: The Limits of Progressive Politics yang ditulis oleh Marc Lamont Hill, buku ini membuka pintu untuk mengajak golongan kiri di Amerika untuk mengaplikasikan polisi progresif tidak hanya pada isu domestik tetapi meliputi isu Palestin. Marc Lamont Hill adalah seorang professor dan dipecat dari CNN apabila beliau menyebut “free Palestine from the river to the sea”.

Itu belum kita bincangkan gerakan-gerakan Yahudi organik seperti IfNotNow dan Jewish Voice for Peace yang secara aktif melawan naratif Israel dan cuba memastikan ahli politik berpihak kepada Palestin. Walaupun Israel menikmati sokongan ketenteraan dari Pentagon, jika public opinion berubah, Israel bakal kehilangan penyokong kuatnya. Sama seperti perang Vietnam yang disokong oleh Pentagon dan ditentang oleh publik, ia berakhir dengan pengunduran.

Sumber: New York Magazine

Sebagai kesimpulan, kita hendaklah memahami bahawa perjuangan Palestin sebenarnya melangkaui semangat agama, malah masyarakat Palestin sendiri yang pelbagai mempunyai gerakan-gerakan pembebasan dari jalur bukan agama. Seperti PFLP yang kita bahaskan tadi. Malah apabila kita melakukan tinjauan, diskusi perjuangan pembebasan Palestin ini banyak dijuarai oleh gerakan kiri terutamanya Parti Buruh di United Kingdom dan juga ahli Demokrat yang progresif di Amerika Syarikat. Dengan berganding bahu bersama, projek kolonial di Palestin pasti akan dapat ditamatkan. Sejarah membuktikan bahawa semua projek kolonial akan berakhir.

Rujukan:

 1. Deuteronomy (1:38) NKJV pg. 110
 2. Joshua (6:21) NKJV pg. 136
 3. Killebrew, Ann E. (2005). Biblical Peoples and Ethnicity: An Archaeological Study of Egyptians, Canaanites, and Early Israel, 1300–1100 B.C.E 152: “Almost without exception, scholars agree that the account in Joshua holds little historical value vis-à-vis early Israel and most likely reflects much later historical times.”
 4. Roger Garaudy. The Case of Israel: A Study of Political Zionism. Shorouk International, 1983.
 5. Masalha, Nur. Palestine: A four thousand year history. Zed Books Ltd., 2018.
 6. Pappe, Ilan. The ethnic cleansing of Palestine. Simon and Schuster, 2007.
 7. Israel bans Christians in Gaza from reaching West Bank, Jerusalem for Christmas http://www.xinhuanet.com/english/2019-12/15/c_138633357.htm
 8. Pilger, Kanafani & Peranan Kita Buat Palestin http://theindependentinsight.com/2021/05/26/pilger-kanafani-peranan-kita-buat-palestin/
 9. Said, Edward. “Orientalism: Western concepts of the Orient.” Penguin 1991. Pg. 153-154
 10. Dokumentari yang diterbitkan oleh Al-Jazeera yang bertajuk The Lobby.

Part 1 (UK): https://www.youtube.com/watch?v=ceCOhdgRBoc

Part 2 (UK): https://www.youtube.com/watch?v=Vuk1EhkEctE

Part 3 (UK): https://www.youtube.com/watch?v=L3dn-VV3czc

Part 4 (UK): https://www.youtube.com/watch?v=pddH2sfNKNY

Part 1 (USA): https://www.youtube.com/watch?v=3lSjXhMUVKE

Part 2 (USA): https://www.youtube.com/watch?v=XytkI7afHcQ

Part 3 (USA): https://www.youtube.com/watch?v=Mm-Dm4pO0xY

Part 4 (USA): https://www.youtube.com/watch?v=_1OgxfCT044

 1. Manifesto Labour UK 2019 https://labour.org.uk/manifesto-2019/a-new-internationalism/
 2. Five reasons why Labour lost the election https://www.theguardian.com/politics/2019/dec/13/five-reasons-why-labour-lost-the-election
 3. Noam Chomsky – Why Does the U.S. Support Israel? https://www.youtube.com/watch?v=lUQ_0MubbcM
 4. A portrait of Chomsky as a young Zionist: Noam Chomsky interviewed by Gabriel Matthew Schivone https://chomsky.info/20111107/
 5. Time to boycott Israel? | Head to Head https://www.youtube.com/watch?v=8YFfQnwuVLo&t=1835s
 6. CNN severs ties with liberal pundit Marc Lamont Hill after his controversial remarks on Israel https://edition.cnn.com/2018/11/29/media/marc-lamont-hill-cnn/index.html

 

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *