Tabung 10 Malam Akhir (Lailatul Qard)

0 0
Read Time:1 Minute, 1 Second

Oleh: Naim Fahmi

Dapat idea dari member, dia kata kalau sedekah Singgit bermula 20 Ramadan, kena malam Lailatul Qard dah macam amal seribu bulan.

Tak gitu?

Anyway, jangan literal sangat dengan hantaran ini. Kita bukan nak berniaga dengan Tuhan. Sekadar kempen bersedekah, memberi, menghadiahkan kepada orang lain.

Saya saja ja buat tabung ini supaya tak terlupa. Suka-suka. Sekadar motivasi diri malam-malam terakhir Ramadan.

Nanti kita tanyalah adik-adik, jiran-jiran, sepupu-sepupu yang masih bersekolah, siapa budak kelas dia yang paling susah sekali? Nanti tolong ejas bagi nama sorang dua.

Cukup hari, kita keluar note dalam tabung ini buh dalam sampul raya, minta dia serah dekat penama itu. Mana tahu duit tadi dapat beli songkok buat raya, atau dia simpan untuk beli buku latihan bila sekolah buka nanti.

Kalau 100 orang buat benda sama, tak ke 100 orang budak yang akan lebih gembira menjelang raya? Kalau nak follow cara ini, niat masing-masing.

Disclaimer awal-awal lah, kut nanti ada orang kata saya cuba reka ibadah khusus baru, buat bidaah pula. Kalau awak tak nak buat, tengok saja.

Yang penting, kita didik diri untuk ingat golongan yang miskin, supaya ada terdetik kebersamaan. Selangkah demi selangkah, dari charity hingga solidarity. Inilah semangat berpuasa.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *