Skip to content
Laman Utama » Tayangan & Dialog Anak Bakau Terakhir

Tayangan & Dialog Anak Bakau Terakhir

Johor Bahru, 26hb Februari 2022 – Pihak Panggung Punggok, dengan jayanya telah menjalankan program tayangan dan dialog Filem Animasi Pendek “Anak Bakau Terakhir”. Sesi Dialog bersama Saudara Rayhan Ahmad (Baroka Blessed) dan Saudara Eddie Salim (Orang Asli Kaum Seleter) di Embrace Hall Cafe. Program ini adalah salah satu program pembukaan oleh organisasi Panggung Punggok setelah berehat panjang akibat kawalan pergerakan semasa pandemik Covid 19 yang lalu.

Sesi dialog bersama saudara Rayhan Ahmad (Baroka Blessed) dan saudara Eddie Salim (Orang Asli Seleter).

Inisiatif Program Awal Pendidikan Bersama Anak Orang Asli Seletar

Di dalam budaya Komuniti Kemasyarakatan, terdapat permasalahan tersendiri terhadap isu pendidikan. Begitu juga dengan Kaum Asli Seletar di Johor Bahru. Permasalahan sosio-budaya, logistik (pengangkutan dan perhubungan) dan kesedaran terhadap pentingnya pendidikan menjadi masalah teras bagi anak-anak Asli Kaum Seletar. Walaupun ada usaha yang dijalankan oleh Pihak Kementerian Pendidikan, namun masalah ini masih belum ditangani sebaiknya.

Saudara Rayhan Ahmad, memberitahu pihak Sekola Baroka telah menjalankan aktiviti pembelajaran dan pendidikan bersama komuniti anak-anak Asli Kaum Seletar. Dengan kerjasama penduduk kaum Asli Seletar, projek ini dinamakan sebagai Tanam Tumbuh.

Awal tahun 2020, kurikulum asas 3M (Membaca, Menulis dan Mengira) telah dijalankan bersama anak-anak Asli Kaum Seletar. Namun ia terhenti akibat Pandemik Covid-19. Pada awal proses pembelajaran dan pendidikan, tenaga sukarelawan pengajar mengalami permasalahan komunikasi dengan anak-anak Seletar.

Namun, perkara ini telah berjaya diatasi dengan cara memahami budaya setempat dan psikologi kanak-kanak asli Seletar di sini. Kaedah yang diketengahkan oleh pihak Baroka Blessed adalah pembabitan anak-anak Asli Seletar, di dalam pembikinan filem Animasi pendek ini.

“Anak Bakau Terakhir” adalah suatu projek pemberdayaan masyarakat Orang Asli Seletar, melalui persembahan animasi yang berbentuk “futuristik”. Dengan pendekatan ini, pihak Baroka Blessed berharap ia dapat menyuntik semangat dan harapan kepada kanak-kanak asli Seletar. Yang mana ia adalah sebuah jalan pendidikan yang memerdekakan.

Filem animasi pendek “Anak Bakau Terakhir” ini akan dipersembahkan kepada komuniti orang Asli Seletar. Ia juga akan dibawa ke platform pementasan bagi tujuan komersial & pendidikan pada masa akan datang.

“Benih Bakau” Sebagai Sebuah Simbolik

Pertama sekali, En. Eddie Salim menegaskan kepentingan pendidikan adalah penting untuk komuniti Asli Seletar. Luahan ini mencerminkan kekesalan daripada pengalaman beliau sendiri. Transformasi yang dilakukan pihak berkuasa terhadap demografi dan alam sekitar di penempatan Orang Asli Seletar di Johor Bahru tidak mengambil kira kepentingan mereka.

Beliau tidak menolak kemajuan pembangunan dan teknologi secara keseluruhan. Namun beliau terkilan kerana kurang arif dengan perundangan, hukum kanun tanah serta Hak Keistimewaan Orang Asal (asli) yang dilindungi oleh perlembagaan negara. Pada awal tahun 2008, beliau dibantu oleh seorang Profesor, di dalam memperjuangkan hak penempatan dan ekosistem yang menjadi asas kepada sumber makanan dan perlindungan buat kaum Seletar.

Buat pengetahuan umum, status penempatan orang Asli Kaum Seletar di Johor Bahru adalah tanah rizab sungai dan pantai. Bukanlah Tanah Rizab Orang Asli Persekutuan sepertimana yang telah digazetkan pada penempatan orang asli lain di semenanjung Malaysia. Maka En. Eddie Salim bersama komuniti Kaum Seletar telah cuba mendapatkan status “Tanah Rizab Orang Asli Persekutuan”. Sehingga kini, daripada 8 buah penempatan orang asli Seletar sekitar Johor Bahru, empat daripadanya telah berjaya digazetkan sebagai “Tanah Rizab Orang Asli Persekutuan”. Sedang selebihnya masih lagi dalam usaha dan proses ke arah itu.

Bakau & Kaum Seletar

Bakau merupakan sesuatu yang “sakral” di dalam tradisi kepercayaan dan ekosistem Kaum Seletar sebagai bangsa yang menempati laut,

“Tanpa Bakau, Akan Tiada Beting, Tiada Bakau dan Beting maka tiada lagi ketam, kupang dan gamat, maka tiadalah penempatan Kaum Seletar kerana sumber makanan dan perlindungan sudah tiada lagi.”.

En. Eddie Salim

Mengenai filem animasi “Benih Bakau Akhir”, petikan kata-kata watak Bagong dan rakannya “Apa yang perlu kita buat dengan benih bakau terakhir ini? Semua pokok bakau yang ada telah musnah”. “Takpe kita tanam semula” jawab rakannya. Maka nilai epistemologi filem Anak Bakau Terakhir merupakan subjektiviti kepada “suara hati” leluhur (benih). Suara kepada anak bangsa Kaum Seletar, supaya ia kekal ada dan berjaya dalam perjuangan menempuh perubahan masa dan zaman. Tanpa menghilangkan benih (pusaka) budaya asal peninggalan leluhurnya.

Bagi pihak Media Karyasama, kami sentiasa menyokong dan bersolidariti terhadap apa jua usaha murni pihak Baroka Blessed (Tanam Tumbuh). Juga terhadap seluruh komuniti Kaum Seletar Johor Bahru di dalam memperjuangan Hak Tanah Adat mereka.

Semoga berjaya segala usahanya!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *